Glossary entry

Italian term or phrase:

Addebito assegno

Romanian translation:

Debitarea cecului

Added to glossary by Adina Lazar
Mar 25, 2010 01:21
14 yrs ago
9 viewers *
Italian term

Addebito assegno

Italian to Romanian Bus/Financial Finance (general)
Operazione : Addebito assegno ;
Descrizione : Addebito assegno


Multumesc frumos !
Proposed translations (Romanian)
5 +3 Debitarea cecului
Change log

Mar 28, 2010 23:55: Adina Lazar changed "Edited KOG entry" from "<a href="/profile/1037317">Carmen Lapadat's</a> old entry - "Addebito assegno "" to ""Debitarea cecului""

Proposed translations

+3
49 mins
Selected

Debitarea cecului

***CEC***
"4 TRANSFERUL DE DEBIT
4.3 CECUL BANCAR
4.3.1 CARACTERISTICILE CECULUI
Normele bancare interne definesc cecul ca un instrument de plata care se utilizeaza de titularii de conturi cu disponibil corespunzator in aceste conturi. Disponibilul in cont se poate crea printr-un depozit bancar la vedere, prin operatiuni de incasari sau prin acordarea unui credit bancar. Intr-o formulare mai concreta, cecul este un instrument de plata, scris si subscris, prin care titularul da o instructiune bancii sale de a pune la dispozitie o anumita suma de bani unei alte entitati/persoane nominalizate sau pentru retragere de numerar de catre titular.
Cecul nu este moneda, el este un instrument de plata purtator al unei creante care da accesul la moneda in momentul prezentarii la plata. Ca urmare, cecul este un instrument de plata la vedere, orice mentiune contrara fiind nula.
Operatiunile cu cecuri implica cel putin trei parti: tragator, tras si beneficiar.
Tragatorul este partea care emite (scrie) cecul pe baza disponibilului aflat in cont si care da o dispozitie de plata, neconditionata, bancii la care are deschis contul. Trasul este intotdeauna o banca la care tragatorul are deschis contul si care efectueaza plata pe baza cecului primit, numai daca tragatorul are suficient disponibil in cont, catre o terta parte sau chiar catre tragator daca acesta solicita sa i se elibereze numerar. Banca pune la dispozitia tragatorului carnete de cecuri care contine file necompletate, denumite si blanchete (germ. blankett), pe care acesta le foloseste in limita disponibilului din cont. Beneficiarul este partea care primeste suma transmisa de tragator iar in situatia in care tragatorul a dispus sa i se elibereze numerar, acesta apare si in postura de beneficiar. Cele trei parti efectueaza operatiuni legate de cec in nume propriu, respectiv fiecare poarta raspunderea pentru participarea la acest circuit: tragatorul este responsabil pentru asigurarea disponibilului, respectiv acesta sa fie lichid (depozit), cert (utilizabil imediat) si exigibil (adica sa nu existe nici un impediment de ordin juridic sau material care sa impiedice efectuarea platii); emiterea unui cec fara ca tragatorul sa dispuna de fondurile necesare atrage sanctiuni civile si penale; trasul (banca) raspunde pentru efectuarea platii la prezentarea cecului si de intarzierile care eventual pot avea loc; beneficiarul raspunde pentru neprezentarea la banca in termenul de valabilitate al cecului in vederea primirii sumei in numerar.
Mentiunile obligatorii ale cecului. Cecul este un inscris formal care pentru a fi valabil trebuie sa satisfaca anumite cerinte exprimate in formule consacrate de redactare a textului care exprima clauze cu valoare juridica. Pentru a fi valid, din punct de vedere juridic, un cec trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni obligatorii:
- denumirea de cec trebuie sa figureze pe inscris, utilizandu-se formula consacrata “platiti in schimbul acestui cec”, deci formula este imperativa; denumirea de cec figureaza, de regula, in partea de sus a formularului si nu se admite pe diagonala, pe margine sau in partea de jos; in orice situatie, aceasta trebuie sa fie deasupra semnaturii tragatorului ca o confirmare a dispozitiei date bancii; lipsa denumirii de cec atrage nulitatea instrumentului.
- ordinul neconditionat de plata a unei sume de bani inscrisa pe cec (in cifre si litere) si cu mentiunea monedei; de regula, moneda este cea valabila la locul platii, respectiv pentru platile efectuate in tara noastra moneda va fi leul, iar
pentru cele din strainatate moneda tarii respective; orice conditii, limitari sau contraprestatii mentionate pe cec duc la nulitatea acestuia.
- numele trasului este numele bancii platitoare care, de regula, este imprimat pe inscris;
- locul de plata, respectiv localitatea si adresa bancii unde urmeaza a se face plata pentru ca beneficiarul sa stie unde sa se prezinte pentru ridicarea sumei sau ca banca beneficiarului sa solicite plata; tragatorul poate mentiona ca loc al platii si o alta unitate bancara decat aceea a trasului, inscriind pe cec denumirea si adresa acesteia;
- data si locul emiterii, respectiv ziua, luna si anul pentru a se putea cunoaste termenul pana la care posesorul trebuie sa prezinte la plata cecul, termen dupa expirarea caruia posesorul decade din drepturile sale de regres; data mai permite constatarea capacitatii legale de plata a tragatorului in momentul aplicarii semnaturii pe cec; locul emiterii trebuie mentionat langa data, iar in cazul in care nu este precizat se considera localitatea tragatorului;
- semnatura tragatorului este explicita (nume si prenume) si olografa (scrisa de mana); pentru persoanele juridice se solicita si stampila unitaii; aplicarea numai a stampilei sau parafei fara semnatura autografa anuleaza cecul; pentru a putea trage cecuri, orice tragator trebuie sa depuna la banca unde are contul specimenul de semnatura. In figura 4.1 se prezinta formularul standard al cecului folosit in tara noastra.
Pe verso, cecul are cateva spatii pentru operatiunile de girare, adica de transmitere a cecului catre alta entitate cu toate drepturile ce decurg din acesta.
4.3.2 TIPURI DE CECURI
4.3.3 PROCESAREA BANCARA A CECURILOR"
(http://www.contabilizat.ro/file/cursuri_de_perfectionare/inf...

***ASSEGNO***
"É uno strumento di pagamento che consente a chi è titolare di un conto corrente bancario di pagare una somma a un altro soggetto o a se stessi. L'assegno è un titolo pagabile a vista e non un mezzo per concedere credito.
Il presupposto per l'emissione di un assegno bancario è l'autorizzazione della banca ad emettere assegni e la presenza di somme disponibili sul conto.
Gli assegni bancari sono moduli standardizzati contenuti in libretti che la banca consegna al correntista.
Per svolgere la sua funzione di pagamento, l'assegno contiene alcuni dati.
I principali dati prestampati sono:
la denominazione di assegno bancario
il nome della banca che effettuerà il pagamento
il luogo di pagamento
le coordinate bancarie
la clausola non trasferibile
il cliente può, comunque, richiedere per iscritto il rilascio di moduli di assegni "liberi", pagando la somma di € 1,50 per ciascun modulo a titolo di imposta di bollo. La clausola non trasferibile resta obbligatoria per trasferimenti pari o superiori a 12.500,00 Euro (D.L. n. 112 del 25/06/2008)
Altri dati devono essere indicati da chi emette l'assegno:
- la data ed il luogo di emissione
- l'importo
- il nome del beneficiario (non è possibile emettere un assegno per un importo pari o superiore a 12.500,00 euro senza aver indicato il nome o la ragione sociale del beneficiario).
- la firma del correntista."
(http://www.bankpuliabas.it/cai_pass/assegno_bancario.htm)

Immagini per assegno: http://images.google.com/images?hl=it&rlz=1C1GGLS_itES293ES3...

"L'assegno bancario è uno strumento di pagamento (da ricomprendersi fra i titoli di credito) che consente al titolare di un conto corrente bancario il pagamento di una somma ad un altro soggetto o a se stesso. Il primo assegno bancario fu emesso dalla "Hoare's bank" di Londra nel 1763. In Italia diverse disposizioni di legge trattano dell'assegno bancario, la norma organica in materia è il Regio Decreto 21 dicembre 1933 n° 1736...
Fisicamente, gli assegni bancari sono moduli compilabili raccolti in libretti distribuiti dagli stessi enti bancari in cui deve essere indicata la denominazione ed indirizzo della banca trattaria. Compete al soggetto che emette l'assegno l'indicazione di:
Data e luogo riguarda i giorni di valuta. La data che si scrive sull'assegno indica l'ultimo giorno in cui la banca paghera al correntista gli interessi per quella cifra
Importo da pagare deve essere indicato in cifre e in lettere. In entrambi i casi la cifra deve terminare con l'indicazione dei centesimi
Nome del soggetto a cui è destinata la somma
Firma di colui che l'ha emesso"
(http://it.wikipedia.org/wiki/Assegno)


--------------------------------------------------
Note added at 1 ora (2010-03-25 02:29:11 GMT)
--------------------------------------------------

***ADDEBITO ASSEGNO*** = l'importo dell'assegno sarà registrato nel debito del conto = il conto sarà addebitato col valore dell'assegno emesso dal proprietario del conto
Peer comment(s):

agree Anca Maria Marin
3 hrs
Mulţumesc Anca!
agree Cristina Imbucatura
5 hrs
Mulţumesc Cristina!
agree Carmen Copilau
8 hrs
Mulţumesc Carmen!
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Multumesc frumos!"
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search