Pages in topic:   < [1 2 3]
Cum vă mai merge .... pe timp de criză?
Thread poster: Karin-Stefanie Vikete
Ecaterina Rusnac
Ecaterina Rusnac
Local time: 02:56
English to Romanian
+ ...
Criză... hm nu ştiu ce să spun Sep 9, 2009

Revin şi eu cu comentarii.
Pot spune că am avut vreo 2 luni mai proaste, aprilie şi mai, dar nu a fost tragic. Anul trecut, lunile proaste, la mine, au fost iulie şi august. Anul acesta, de pe la jumătatea lui mai şi până acum am avut destul de puţin timp pentru vacanţă.

Pot spune şi că în unele situaţii banii au venit mai greu, însă nu cu întârzieri mai mari de 30 de zile de la data facturării şi am fost şi eu nevoită să-mi hărţuiesc unii clienţi c
... See more
Revin şi eu cu comentarii.
Pot spune că am avut vreo 2 luni mai proaste, aprilie şi mai, dar nu a fost tragic. Anul trecut, lunile proaste, la mine, au fost iulie şi august. Anul acesta, de pe la jumătatea lui mai şi până acum am avut destul de puţin timp pentru vacanţă.

Pot spune şi că în unele situaţii banii au venit mai greu, însă nu cu întârzieri mai mari de 30 de zile de la data facturării şi am fost şi eu nevoită să-mi hărţuiesc unii clienţi cu remindere, dar nu a fost nimic exagerat sau care să mă pună pe gânduri în mod deosebit.
Collapse


 
Bogdan Burghelea
Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 02:56
English to German
+ ...
Cîteva consideraţii Sep 9, 2009

Carmela Moldovan wrote:
dupa 60 de zile incep sa le trimit remindere... unii raspund ca vor plati, altii nu mai zic nimic... altii incep sa ameninte ca ii hartuiesc si ma dau in judecata....
nu stiu ce sa fac, sa ma resemnez si sa sper ca vor plati candva ?
vorbesc despre in practica, nu in teorie... stiu ca in teorie nu e voie asa ceva, trebuie sa plateasca avans sau macar la 30 de zile... dar ....


Evident că în perioade tulburi, ca cele pe care le traversăm acum, toată lumea încearcă să speculeze momentul şi să profite cît mai mult, în defavoarae celorlalţi.

Dar, din punct de vedere legal, dacă aveţi un contract, v-aţi îndeplinit obligaţiile contractuale, sînteţi îndreptăţită să fiţi plătită pentru activitatea prestată.

Dacă beneficiarul lucrării pe care aţi efectuat-o se eschivează, aveţi diferite mijloace de a-i obliga să vă plătească. Dar în nici un caz dacă le trimiteţi notificări privind plăţile nu înseamnă hărţuire, sub nici o formă hărţuire cu relevanţă juridică. Este de-a dreptul nesimţit ca cei care sînt în culpă să vă ameninţe ei că vă dau în judecată.

În fond, este o vorba de o pretenţie legitimă şi v-aş chiar sfătui să îi daţi în judecată.


 
Cristiana Coblis
Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 02:56
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
e mai bine să-i iei cu binişorul Sep 9, 2009

E destul de evident de ce se poartă aşa, dar e mai bine să nu intri în hora lor. Am avut şi eu experienţe de genul ăsta, am învăţat semnele. Unii clienţi încep încetul cu încetul să trimită banii din ce în ce mai târziu până când durează luni bune să te plătească. De obicei când au probleme cu banii, încep şi discuţii de alte feluri, dar fondul problemei e totuşi lipsa banilor. Am renunţat la începutul anului la un astfel de client, deşi aveam contract până la ... See more
E destul de evident de ce se poartă aşa, dar e mai bine să nu intri în hora lor. Am avut şi eu experienţe de genul ăsta, am învăţat semnele. Unii clienţi încep încetul cu încetul să trimită banii din ce în ce mai târziu până când durează luni bune să te plătească. De obicei când au probleme cu banii, încep şi discuţii de alte feluri, dar fondul problemei e totuşi lipsa banilor. Am renunţat la începutul anului la un astfel de client, deşi aveam contract până la începutul anului viitor şi era o sursă de venit stabilă şi mulţumitoare (până anul trecut, când au început să întârzie la plată din ce în ce mai mult). E bine să-ţi reduci la maxim riscurile şi să te ţii de capul lor până când plătesc. În orice caz, e mai prudent să îi iei cu binişorul, adică mesajele de reminder să fie simple şi neutre, cât mai puţine cuvinte şi cât mai multe date şi cifre despre situaţie. Eu uneori nu mai trimit decât situaţia contului clientului scoasă din programul de evidenţă în format PDF şi un rând de text. E mai bine să nu aibă de ce să se ia când sunt puşi pe ceartă. Consider că e în avantajul meu să păstrez totuşi relaţia la nivel de comunicare E mult mai ieftin şi mai bine dacă poţi să-i convingi să plătească în cele din urmă de bunăvoie fără a recurge la mijloace legale, dar pentru asta trebuie să poţi încă să discuţi cu ei. Nu mă mir că unii clienţi recurg la tot felul de tertipuri de genul celor descrise pentru a tăia calea de comunicare, nu trebuie să te laşi, sunt încercări evidente de intimidare. În orice caz, ideea e să îţi mai păstrezi argumente pentru cazul în care situaţia se agravează (mesajele de reminder să descrie un crescendo) şi să nu recurgi la ameninţări decât în cazuri extreme. Cel puţin asta e strategia mea când am probleme de acest gen.

Ca procedură, dacă simţi că lucrurile scapă de sub control, le poţi tirmite nişte remindere numerotate (cei mai mulţi deja la al doilea sau al treilea intră în priză), succinte şi pe un ton ferm dar neutru, inclusiv prin fax sau poştă. Nu ar fi rău să le dai şi un telefon, altfel se pot discuta problemele telefonic. E o idee bună să îi întrebi de fiecare dată când programează plata sau ce soluţie pot să-ţi ofere pentru stingerea datoriei. Dacă nu se întâmplă nimic, poţi trimite apoi o notificare de plată. Există diverse proceduri, în funcţie de ţara din care este clientul. Dacă sunt din UE, îţi recomand să consulţi Regulation (EC) No 861/2007 of the European Parliament and of the Council of 11 July 2007 establishing a European Small Claims Procedure, aici sunt descrise modalităţile de recuperare a unor datorii mărunte. Link: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:199:0001:01:EN:HTML În baza acestei reglementări cunosc cazuri în care pentru 500 de euro firmele neplătitoare s-au ales cu conturile blocate, iar deblocarea lor durează din cauză că este o procedură internaţională şi trebuie să facă tot felul de forme. Poţi consulta situl web al FIT Europe (proiectul Bad payers) pentru a vedea diferite proceduri de rceuperare a datoriilor în câteva ţări mai importante: http://www.fit-europe.org Chiar dacă în principiu e dezirabil să nu se ajungă la tribunal, aceste descrieri oferă detalii şi strategii de recuperare a datoriilor în diferite ţări. În majoritatea cazurilor, se poate ajunge la o înţelegere de comun acord pentru că e în interesul ambelor părţi.


[Editat la 2009-09-09 13:16 GMT]
Collapse


 
anamaria bulgariu
anamaria bulgariu  Identity Verified
Romania
Local time: 02:56
Member (2007)
English to Romanian
+ ...
Muţumesc, Cristina! Sep 9, 2009

Ultima parte a mesajului tău cred că i-a înseninat măcar puţin pe cei care au probleme cu clienţii extreni. Ştiam că întreaga procedură pentru stingerea datoriilor mărunte este destul de complicată.

Personal nu am avut probleme cu clienţii. Poate sunt doar norocoasă pentru că am avut un singur caz de 90 de euro (cea mai mică datorie a clientului către persoanele din diferite ţări care au lucrat împreună cu mine la acel proiect) şi... au plătit dupa vreo 4 mes
... See more
Ultima parte a mesajului tău cred că i-a înseninat măcar puţin pe cei care au probleme cu clienţii extreni. Ştiam că întreaga procedură pentru stingerea datoriilor mărunte este destul de complicată.

Personal nu am avut probleme cu clienţii. Poate sunt doar norocoasă pentru că am avut un singur caz de 90 de euro (cea mai mică datorie a clientului către persoanele din diferite ţări care au lucrat împreună cu mine la acel proiect) şi... au plătit dupa vreo 4 mesaje, nu foarte neutre dar nici ameninţătoare. Din păcate, colegii noştri din afară îşi permit să lase clienţii să-şi vadă de treabă cu sume restante de 2700 euro din decembrie, anul trecut. Nu ştiu dacă e delăsare sau doar vina clientului.

În fine, e greu pentru toţi şi e greu de închegat o imagine cât de cât coerentă pornind de la ce spune un freelancer sau altul. Sunt portofolii de clienţi diferite, nişe pe piaţă, perioade mai bune sau mai proaste în general, deci... let's just wait and see.

Toate cele bune,
Ana
Collapse


 
Cristiana Coblis
Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 02:56
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
după mine, era mai greu acum 4-5 ani Sep 9, 2009

Cel puţin asta e părerea mea. Inclusiv din punctul de vedere al recuperării banilor. Acum măcar dacă vezi că nu o scoţi la cap cu clien tul nici cu remindere, nici cu telefoane, nici cu alte proceduri, poţi să te urci într-un low cost şi să baţi la uşa biroului firmei cam în orice capăt al Europei mai nou (cred că e şi mai ieftin decât să-i dai în judecată şi am auzit poveşti de acest gen, e adevărat că şi... See more
Cel puţin asta e părerea mea. Inclusiv din punctul de vedere al recuperării banilor. Acum măcar dacă vezi că nu o scoţi la cap cu clien tul nici cu remindere, nici cu telefoane, nici cu alte proceduri, poţi să te urci într-un low cost şi să baţi la uşa biroului firmei cam în orice capăt al Europei mai nou (cred că e şi mai ieftin decât să-i dai în judecată şi am auzit poveşti de acest gen, e adevărat că şi datoria de recuperat merita timpul pierdut). Anul ăsta am avut şi surprize neplăcute (un client care mi-a spus clar că are probleme de cash flow şi surprize plăcute (clienţi noi care au plătit a doua zi, din proprie iniţiativă). Eu însă de obicei am încredere în clienţi, până la proba contrară. Dar sunt de acord că fiecare situaţie e diferită şi trebuie tratată diferit, nu prea se poate generaliza că depinde de mulţi factori, inclusiv umani.
În sfârşit, cred că acum sunt mai multe argumente şi mai multe instrumente la dispoziţia micului întreprinzător decât cu 4-5 ani în urmă şi e bine măcar să le cunoaştem şi să le invocăm, dacă nu chiar să le folosim.
Multă baftă, că am uitat să spun în mesajul trecut
Collapse


 
S_G_C
S_G_C
Romania
Local time: 02:56
English to Romanian
Criza pentru mine Feb 18, 2013

Pentru mine, perioada de criză a fost oribilă. Efectiv oribilă. Am resimţit-o din plin nu în 2009, ci peste vreo 2 ani, aşa.

Criza a însemnat, pe de o parte, reducerea treptată a volumului de muncă până la 0 absolut (moment în care am intrat într-o mică depresie), plus extinderea până la 70 de zile a termenului de efectuare a plăţilor. Am supravieţuit din salariul soţului si din împrumuturi.

E un coşmar perioada aceea, de câte ori mă gândesc, văd o gaură neagră.


 
Liviu-Lee Roth
Liviu-Lee Roth
United States
Local time: 19:56
Romanian to English
+ ...
anul 2012 a fost cel mai bun ! Feb 19, 2013

mulțumită în mare parte co-naționalilor noștri care s-au extins pe linia comiterii infracțiunilor pe plan internațional. E trist, dar pt. mine a fost o mană cerească !

 
Bernd Müller (X)
Bernd Müller (X)
Germany
Local time: 01:56
German to Romanian
+ ...
Tot tristă-i cauza, dar - a fost un an bun! 2. Rechinii societăţii .... Feb 20, 2013

La mine, mulţumită sosirii românilor în nr. tot mai mare în RFG, pt. a lucra aici, pt. a pătrunde în piaţa muncii germane. Adesea cu familiile lor, cu copii cu tot- şi cu toate documentele necesare de tradus.

Un aspect nou apărut, ref. la românii din diaspora germană::
Pare-se că au început să apară chiar şi aşa-zişi "consilieri" români, online (dar cu siguranţă nu numai) în - mai toate- problemele de care se lovesc noii sosiţi, şi care- în parte cel
... See more
La mine, mulţumită sosirii românilor în nr. tot mai mare în RFG, pt. a lucra aici, pt. a pătrunde în piaţa muncii germane. Adesea cu familiile lor, cu copii cu tot- şi cu toate documentele necesare de tradus.

Un aspect nou apărut, ref. la românii din diaspora germană::
Pare-se că au început să apară chiar şi aşa-zişi "consilieri" români, online (dar cu siguranţă nu numai) în - mai toate- problemele de care se lovesc noii sosiţi, şi care- în parte cel puţin- par a căuta să-i jecmănească- aici în RFG, sau deja din RO, înainte de plecare. De mai multe ori deja am dat de sfaturi indiscutabil false, online, ale unor "binevoitori" "vechi, cu multă experienţă", care-i pun pe românii dispuşi să plece în străinătate (concret, în RFG) la plăţi inutile- de exemplu, de traducere a unor acte deja din RO, cu toate că autorităţile RFG nu le acceptă. Iar când am scis eu, pe acelaşi site/ blog, despre situaţia reală, m-au combătut cu înverşunare- chiar referitor la situaţia din Mănchen, unde locuiesc de peste 28 de ani şi cunosc situaţia f. detaliat, ref. la problemele cu autorităţile, traducerile, documente cerute şi acceptate de autorităţi, etc.

Iar dat fiind că într-o ţară nouă, noii sosiţi se lovesc de f. multe necunoscute, mă tem că au găsit un adevărat ... vad de câştiguri. Inclusiv la oferirea/ mijlocirea unor locuri de muncă, încă din RO, dar şi la faţa locului, în RFG, pt. românii care de obicei vin fără a cunoaşte lb. germană.

Rechinii societăţii ....

[Editat la 2013-02-20 07:50 GMT]
Collapse


 
veronica drugas
veronica drugas  Identity Verified
Italy
Local time: 01:56
Italian to Romanian
+ ...
Idem: anul 2012 a fost un an foarte bun! Feb 20, 2013

IN ITALIA...

Si pentru mine anul 2012 a fost un an foarte bun, din punct de vedere financiar dar si al provocarilor profesionale!

Anii 2010 si 2011 au fost ani teribili in care mi-a mers nu prost, ci foarte prost!

In anul 2012 mi-am revenit in mod incredibil si am si depasit cu mult performantele obtinute inainte de criza!

Trebuie sa fac o precizare: m-am adresat unor consilieri (nu din aia semnalati de Bernd) si le-am cerut o analiza profesion
... See more
IN ITALIA...

Si pentru mine anul 2012 a fost un an foarte bun, din punct de vedere financiar dar si al provocarilor profesionale!

Anii 2010 si 2011 au fost ani teribili in care mi-a mers nu prost, ci foarte prost!

In anul 2012 mi-am revenit in mod incredibil si am si depasit cu mult performantele obtinute inainte de criza!

Trebuie sa fac o precizare: m-am adresat unor consilieri (nu din aia semnalati de Bernd) si le-am cerut o analiza profesionista din toate punctele de vedere; mi-au analizat situatia si au ajuns la concluzia ca eu eram orientata prea mult catre cetateanul privat (roman, in special) in timp ce adevaratul profit imi venea din partea firmelor (italiane si straine).
Privatul are 1.000 de probleme de rezultat, cu atat mai mult daca e roman imigrat; vrea pe cineva care sa-i asculte oful, sa-l indrume in jungla birocratica, sa-i spuna o vorba buna si imi ia efectiv o groaza de timp fizic toate aceste aspecte care cumva sunt extra domeniului traducerilor legalizate, ca sa nu mai vorbesc de efortyul zilnic depus ca sa ma mentin la zi cu toate informatiile necesare privind legislatia romana, italiana, UE...

Asadar, am schimbat target-ul si am inceput sa ma adresez cu preponderenta firmelor si mult mai multa atentie catre cetatenii italieni+straini cu resedinta in Italia.

Rezultatul: cat priveste clientii privati (nu firmele), daca pana in 2010-2011 romanii reprezentau circa 70%-80% din clientii mei, acum procentul a coborat la circa 40-50% iar restul de circa 50-60% sunt italieni sau straini.

Anumite chestii par banale si la indemana oricui dar pana nu ti le spune cineva despre care stii ca e un adevarat profesionist, parca nu le cantaresti la justa lor valoare...! Cel putin, asa au mers lucrurile in cazul meu.

Spor tuturor colegilor de pe tot mapamondul si sa speram ca 2013 va fi un an plin de realizari!

VERONICA DRUGAS
Collapse


 
Bernd Müller (X)
Bernd Müller (X)
Germany
Local time: 01:56
German to Romanian
+ ...
Desigur are perfectă dreptate Veronica, dar ... Feb 21, 2013

Depinde de situaţia fiecăruia dintre noi, în parte, care-i soluţia optimă!

- Într-un oraş mare, o metropolă cu mii de români, cu Ambasadă/ Consulat General etc., particularii RO sunt o clientelă suficient de mare (mai ales că la un asemenea consulat mai vin oameni din cel puţin 1/4 din teritoriul RFG, pt. rezolvarea problemelor la Consulat). Că mai "pierzi" timpul ascultându-le oful ... mă rog; dar pe de altă parte ai posibilitatea să-i mai şi ajuţi. Iar dacă bi
... See more
Depinde de situaţia fiecăruia dintre noi, în parte, care-i soluţia optimă!

- Într-un oraş mare, o metropolă cu mii de români, cu Ambasadă/ Consulat General etc., particularii RO sunt o clientelă suficient de mare (mai ales că la un asemenea consulat mai vin oameni din cel puţin 1/4 din teritoriul RFG, pt. rezolvarea problemelor la Consulat). Că mai "pierzi" timpul ascultându-le oful ... mă rog; dar pe de altă parte ai posibilitatea să-i mai şi ajuţi. Iar dacă bilanţul - financiar- per total este satisfăcător- de ce nu?
- Altfel, în alte condiţii/ altă parte a ţării, clienţii din industrie şi economie, tribunalele, procuraturile/ parchetele, notarii , avocaţii, autorităţile pt. tineret (pt. adopţii), ministerul de justiţie, de externe, economiei etc. pp. sunt clienţi mai benefici, fără discuţie.

Până la urmă, depinde f. mult de scopurile şi ţelurile pe care şi le-a fixat fiecare- care, adesea, mai depind şi ele de vârstă şi de alţi parametri. Inclusiv de specializarea (de bază- eventual) existentă.



veronica drugas wrote:

.... mi-au analizat situatia si au ajuns la concluzia ca eu eram orientata prea mult catre cetateanul privat (roman, in special) in timp ce adevaratul profit imi venea din partea firmelor (italiane si straine).
Privatul are 1.000 de probleme de rezultat, cu atat mai mult daca e roman imigrat; vrea pe cineva care sa-i asculte oful, sa-l indrume in jungla birocratica, sa-i spuna o vorba buna si imi ia efectiv o groaza de timp fizic toate aceste aspecte care cumva sunt extra domeniului traducerilor legalizate, ca sa nu mai vorbesc de efortyul zilnic depus ca sa ma mentin la zi cu toate informatiile necesare privind legislatia romana, italiana, UE...

Asadar, am schimbat target-ul si am inceput sa ma adresez cu preponderenta firmelor si mult mai multa atentie catre cetatenii italieni+straini cu resedinta in Italia.

VERONICA DRUGAS


[Editat la 2013-02-21 07:51 GMT]
Collapse


 
Pages in topic:   < [1 2 3]


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Cum vă mai merge .... pe timp de criză?






Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »